12. tammikuuta 2011

Superfoodit: MSM

MSM eli metyylisulfonyylimetaani on ihmiselle elintärkeä ravintorikki, jota on kasveissa ja kehossamme luontaisesti. Se ei ole siis lääke, tai "rohdos". Puhtaassa muodossaan se on tuoksuton valkoinen kidemäinen aine, jolla on hiukan kitkerä maku. MSM on vaaratonta ja myrkytöntä.

Aikaisemmin saimme rikkiä enemmän ravinnostamme, mutta ruoan varastointi, ruoanvalmistustavat, kuivatus ja säilöntä sekä säilöntäaineet ovat vähentäneet ravintomme rikkipitoisuutta.

Rikin tehtävät kehossa:

- Huolehtii solukalvojen joustavuudesta ja läpäisykyvystä, edistäen ravinteiden ja
   kuona-aineiden vapaampaa kulkua
- Varmistaa sidekudoksen ja nivelien terveyden ja kollageenin muodostumisen
- Tuottaa keholle raaka-ainetta sen luodessa uusia soluja, korjatessa ja uusiessa
   vahingoittuneita kudoksia ja elimiä
- On mukana energian tuotannossa, osana insuliinin tuotannossa ja edellytys normaalin
   hiilihydraattiaineenvaihdunnan kannalta
- Turvaa oikeanlaisen entsyymitoiminnan, ja varmistaa sekä hormonitasapainon että immuunijärjestelmän toimintaa

MSM:n on todettu auttaneen erilaisten kipujen torjunnassa, erityisesti korkeampina pitoisuuksina se voi vaikuttaa lääkkeen omaisena aktiivisena toimijana monenlaisissa tapauksissa: allergioiden ja astman hoidossa, loisten ehkäisyssä, ruuansulatushäiriöissä, niveltulehduksissa, lihasarkuuden ja kramppien poistamisessa. Joidenkin tutkimusten mukaan sillä olisi käyttöä myös diabeteksen ja  mielialahäiriöiden hoidossa.

MSM-valmistetta on käytetty jo pitkään mm. kilpahevosten ruokinnassa. Itse tutustuinkin ko. valmisteeseen hevostarvikeliikkeessä, josta ostin MSM-jauhetta koirani nivelrikon ehkäisyyn ja lievittämiseen. Eläimille tarkoitetut MSM-tuotteet ovat samaa puhdasta ainetta, ja erona ihmisille markkinoitaviin MSM-tuotteisiin on lähinnä hinta. Nykyään syömmekin MSM-jauhetta halvalla ja tyytyväisinä samasta purkista, minä ja koira.
Itsestäni en vielä osaa sanoa, mutta koira on muuttunut huomattavasti parempaan ja aktiivisempaan suuntaan valmisteen käytön aloittamisen jälkeen. 

Mikäli "hevoskuurin" käyttö epäilyttää, valmistetta saa toki myös esim. superfoodina monilta eri valmistajilta.
Hintavertailua:
Hevoskaupasta Eclipse Biofarmab 100% MSM100-jauhe, 600g maksoi hieman reilut 10e
Cocovi MSM-jauhe  netistä tilattuna 400g 12,80 e (tätä tuotetta on kritisoitu siitä, että ei ole täysin puhdas, vaan sisältää myös mm. paakkuuntumisen estoainetta)

Annostuksesta:
MSM-jauheen käyttö kannattaa aloittaa varovasti, hiljalleen annostusta nostaen. Pienennä annostusta, mikäli käytön aikana ilmenee vatsavaivoja. Sekoita sellaisenaan veteen tai mehuun. Parhaiten MSM toimii yhdessä C-vitamiinin kanssa, eli sekoita MSM-jauhetta veteen parhaassa tapauksessa esimerkiksi C-vitamiinipitoisten marjajauheiden tai tuoreen sitruunamehun kanssa.

Aloita MSM-jauheen käyttö pienellä annostuksella (1/2 tl) ja nosta käyttömäärä vähitellen korkeammaksi (2 tl - 3 rkl).

Itse käytän MSM-jauhetta tällä hetkellä 1 tl aamuin illoin. Kokonaisvaltaisen ruokaremontin yhteydessä on vaikea eritellä yksittäisen valmisteen vaikutuksia, mutta lupaan raportoida, mikäli huomaan muutaman kuukauden syklillä vaikutuksia esim. hiusten ja kynsien kasvussa.

5 kommenttia:

 1. Right, tässähän se kaikki oli tiiviissä paketissa. Nyt pitäisi enää päättää meneekö Hevoskauppaan vai Luontaistuotekauppaan :D

  VastaaPoista
 2. Ei tuo hintaero loppupeleissä mikään päätähuimaava ole, joten ehkä kannattaa ostaa sieltä, kumpi osuu ekana kohdalle.

  Se, mitä mä tein hevostarvikeliikkeessä, on hieman mysteeri itsellekin. Ottaen huomioon, että mulla ei ole hevosta (vielä), enkä ole vuosiin ratsastanut aktiivisesti =D

  VastaaPoista
 3. Hevostarvikeliikkeet on joku kolmenkympin villitys, nuoruuden flashbackeja pukkaa päälle.

  Alkuperänen tarkotus oli hakea koirille nyppimäveitsi. Päädyin sitten ostamaan myös penskalle Tattinin selkäpanssarilla varustetun toppatakin ja ratsastukseen tarkoitetut topparukkaset, vaikka ei meistäkään kukaan ratsasta. Lisäksi nuohosin ratsastussaappaat ja minichapseja ja fiilistelin erilaisten täysnahkapaikkaisten housujen osastolla, tsekkasin uudet satula-ja suitsimallit sekä ihmettelin kevytjalustimia ja kevlar-vahvisteisia jalkasuojia. Ei sillon kun mää olin nuori....ja sitten kun herää koomastaan, tulee se kylmäävä itse-epäilyn hetki
  - Dear eki, olenko pervo?

  nimimerkillä entinen heppatyttö

  VastaaPoista
 4. Hahha =D *hupsis*

  ...mutku se satulanahka tuoksuu niin hyvälle!...

  Elättelen toivoa että vielä joku päivä mahdun johonkin pääkaupunkiseudun tallien aikuisryhmään,olenkin tässä vasta vuoden verran odotellut vapautuvaa paikkaa...13-vuotiaiden joukkoon en mene itseäni nolaamaan, johan ne nauraa mut tunnilta pihalle!
  (ensimmäinen merkki lähestyvästä keski-iästä; alat ihan vähän salaa pelkäämään teini-ikäisiä.)

  VastaaPoista
 5. Miten tota jauhetta koiralle syötetään? Koska ostin just selkävikaiselle koiralleni tätä ja mietin et miten sitä nyt sille alkais antamaan, ruoan seassa?

  VastaaPoista